0

Koken zonder zout boek

Nou, laat me dan culinair vervangen door smakelijk en gezond. Wanneer je net een flinke fiets- of wandeltocht achter de groeien rug hebt mag je voorraad calorieën immers weer wat aangevuld worden. Voor 2 personen: - 140 gram rijst - 1 struik paksoi - 1 dikke plak gekookte schouder- of achterham (150 gram) in blokjes, of van 2 eieren roerei bakken - 1 flesje of zakje sweet and sour woksaus kook de rijst bijna gaar; afgieten. Leg de hamblokjes of het roerei op de rijst. Snijd het paksoi-groen van de stelen; snijd de stelen in stukken en was de paksoi. Doe wat olie in een ruime pan en roerbak de paksoistelen 2 minuten op hoog vuur. Voeg de groene bladeren in stukken erbij en bak die 30 seconden mee. De helft van de sweet and sour woksaus bij de groenten doen en snel doorwarmen. Schep de groenten met saus door de rijst met ham of roerei. Voor 2 personen: - 4 eieren - 150 gram noorse garnalen - 200 gram taugé - mayonaise - 4 sneetjes volkorenbrood (of twee flinke volkorenbroodjes) bak van de eieren een grote of twee kleine omeletten.

koken zonder zout boek

Spice wise zoutloos koken met kruiden

Voor 2 personen: - 160 gram volkoren macaroni - 1 stronk broccoli in roosjes (de steel waar in kleine stukjes snijden) - een pakje boursin of blauwader kaas ruim water aan de kook brengen. De herstel macaroni gaar koken en de broccoliroosjes de laatste 5 minuten meekoken; de stukjes van de steel wat langer. Afgieten en de kaas erdoorheen scheppen. Voor 2 personen: - 160 gram spaghetti (of tagliatelle) - een dikke plak bacon in reepjes gesneden. 2 eieren - (olijf)olie baconreepjes krokant bakken. Spaghetti gaar koken in water met zout. Spaghetti afgieten, scheutje (olijf)olie erbij en meteen losgeklopte eieren erdoor roeren. Zorg dat de spaghetti goed heet blijft. Tenslotte de baconreepjes erdoor roeren. Jawel, dit is een eenvoudige pasta carbonara. Hij wordt nog lekkerder met rucolasla met olie en (balsamico)azijn; maar dan moet je weer meer ingrediënten gebruiken Er zijn en blijven kampeerders die met zo weinig mogelijk ingrediënten een culinaire hap op hun bordje wensen.

koken zonder zout boek

fijn gesnipperde (grote) ui erover verdelen. Blikje tonijn (op water, goed laten uitlekken) verdelen en wraps oprollen (eventueel vastprikken of vastbinden). In gesloten (koeken)pan op zeer laag vuur lekker warm laten worden. En ook hierbij zijn olijven een heerlijke afmaker! Misschien deze schreef Nance de lange uit lekkerkerk me enige tijd geleden. Zij wil graag in korte tijd met weinig ingrediënten een gezonde maaltijd maken en geef haar eens ongelijk in de vakantie willen we toch allemaal lekker wandelen, fietsen, veel zien en beleven of misschien wel genieten van de zon. Kijk, dat sommige kampeerders dan ook nog wat meer tijd willen vrijmaken voor het bereiden van de maaltijd, dat moeten zij (en ik) weten het eerste receptje is van Nance; het tweede een beetje van mij en een beetje van de Italianen (maar dat.

Spinazie zoals het hoort - wendy walrabenstein

Nieuws, smakelijk eten zonder zout

Voeg vlak voordat de afvallen soep kookt de layani blokjes rode biet toe en warm het geheel goed. Verdeel (een deel) van de zalmsnippers op de borden en schep de warme soep daarover. Tip: maak de koninginnesoep klaar met de helft van de benodigde hoeveelheid water. Voeg alle overige ingrediënten toe (ook de zalmsnippers) en je krijgt een heerlijke ragout. Haal 2 grote Italiaanse bollen en hol die enigszins uit (klein kapje eraf snijden). Vul de bollen met de ragout. Twee heel simpele gerechtjes, waarbij je niets over hoeft te houden. Het eerste gerechtje is van Monique van Zomeren; het tweede komt uit mijn eigen kampeerkeuken. Voor 2 personen: Twee uien fruiten. Twee of drie in stukjes gesneden tomaten toevoegen Blikje ansjovis heel fijn snijden en goed door uien en tomatenmengsel roeren. Eventueel een glas rode wijn erdoor en de rest van de wijn voor, tijdens en na het koken nuttigen.

Daarna blokjes smac' toevoegen en 2 minuten omscheppend bakken (eventueel nog wat olie toevoegen). Voeg witte bonen in tomatensaus en fruit toe en maak alles door en door warm. Tip: voor de grote trek kan aan de bonenschotel nog 100 gram gaargekookte pasta of rijst toegevoegd worden. Rode bieten zijn gezond en ook praktisch het gehele jaar te koop. Haal wel gekookte bietjes, want voor het garen van verse bieten moet je veel geduld hebben. Een oer-Hollandse koninginnesoep die tot een maaltijdsoep wordt omgetoverd met ui, bieten en gerookte zalm. Uiteraard kun je de basissoep zelf maken; ik kies hier voor het gemak van een pakje. Voor twee personen: - 1 pakje koninginnesoep - 2 flinke gekookte rode bieten (of 3 kleinere) - 1 ui - 100 gram gerookte zalm - 1 stokbroodje haal de schil van de bieten en snijd die in kleine blokjes. Snijd de gerookte zalm in snippers. Doe een beetje olie of boter in een pan en fruit de ui kort. Maak bij de gefruite ui de soep volgens de gebruiksaanwijzing op het pakje.

koken zonder zout boek

Wanneer bieten de gewenste zachtheid hebben, de pan van het vuur af (op het plankje om het gras te sparen) en de crème fraîche erbij doen. De peterselie of koriander even wassen en daarna fijn snijden en over de soep strooien. Met het stokbrood of Turks brood een heerlijke maaltijd. Die komt pas uuuuuren later in zicht. Zo tegen koninginnedag komt meestal de kampeerwagen weer uit de stalling; en met een oranjezonnetje is tentkamperen in het vroege voorjaar ook heerlijk! Maar ja, april doet wat ie wil' en het kan je zomaar gebeuren dat het plenst van de regen, terwijl je je voorgenomen had op de fiets of te voet wat verse ingrediënten voor de maaltijd te gaan halen. Dan is het goed om wat onbederfelijke' voorraad te hebben. Een bonenschotel die je zomaar naar eigen believen kunt aanpassen. Voor 2 personen: - 1 blikje smac' (luncheon meat) (200 gr, of voor de grotere eters 340 gr) - (olijf)olie of (vloeibare) boter - kleine pot witte bonen in tomatensaus - klein blikje ananasstukjes of stukjes perzik, of gemengd fruit - 1 theelepel kerriepoeder. Fruit uit laten lekken. De ui snipperen en in olie of boter fruiten. Kerriepoeder 1 minuut meefruiten.

Zoutloze boekenkast, smakelijk eten zonder zout

Ik vond m ook niet die smaak hebben die ik zelf had verwacht, maar zo extreem smerig als er wordt verteld, nee. Alsof ik mijn zoons het onderste uit een eten beerput had voorgezet. Maar een leuk verhaal dat het is, om vader. Déze bietensoep smaakt uitstekend, niet alleen omdat ik dat zelf vind, maar ook mijn vrouw en een onverwachte mee-eter vonden het een smakelijke soep. Thuis heb ik de soep gemaakt alsof ik aan het kamperen ben, dus niet: pureer de soep. Zoals de suggestie was. (Aggregaten en pureermachines laat ik altijd thuis.). Voor 2 personen: - 2 rode bieten (gekookt of niet, dat maakt niet uit) - liter groentebouillon - scheutje (olijf-)olie - 2 teentjes knoflook - 1 goudreinet - 2 kleine aardappelen - bekertje crème fraîche - zout/peper en peterselie of koriander - een stokbrood. (Bij verse bieten worden de stukjes iets minder zacht dan bij gekookte bieten.) Olie in de pan en de knoflook fruiten tot gelig. Fijngesneden bieten erbij doen en een paar minuten meebakken. Daarna de aardappels, appel en bouillon erbij. Hoe langer je kookt, hoe minder je je tanden en kiezen nodig hebt. koken zonder zout boek

Overigens, ook de surinamers gebruiken vaak bakbananen. Voor 2 personen: kook 140 gram rijst en houd die warm (bijvoorbeeld in een slaapzak). Snijd 2 of 4 gepelde bakbanaantjes overlangs in tweeën. Bak de banaantjes om en om enkele minuutjes in een klein beetje olie. Voeg op het laatst een klein beetje ketjap manis of oestersaus toe en wentel de banaantjes daar nog even doorheen. Verdeel de rijst over twee borden, leg de gebakken banaantjes daarop en de spiegeleieren weer boven op de bananen. Beetje zout en peper erover en de arroz a la cubana is klaar! Op familiebijeenkomsten worden vaak oude geschiedenissen in een nieuw jasje gepresenteerd. Bijvoorbeeld: uitglijden op een bergpad wordt: bijna gestort in een ravijn. Zo ook met mijn eerste kookexperimenten, jaren geleden. Voor de zoons had ik borsjtsj gemaakt. Een Russische dan wel poolse bietensoep.

Thema kookworkshops in Utrecht - keukenvuur

Negeer de verbaasde blikken van je medekampeerders. Laat de chapati op halfhoog vuur garen in een koekenpannetje. In de beroemde aluminium versie met de vierkantjes kan dat zonder olie, in andere pannetjes zul je een klein drupje olie moeten gebruiken. Draai de chapati om, leg op én helft wat ringetjes bosui en dunne plakjes kaas, klap 'm dubbel en laat de buitenkanten garen en de kaas smelten. Geef de chapati-tosti aan je hongerige tentgenoot. Herhaal bovenstaand hoeveel ritueel tot alle deeg. Probeer jouw deel van de koek tussen het bakken door op te eten, want warm zijn ze het lekkerst. Een heel eenvoudig, oorspronkelijk cubaans gerecht. Ik heb het in Peru gegeten en mijn gastvrouw vertelde me dat het gerecht in heel zuid-Amerika populair. Misschien moet je even naar een toko (of een goede groenteman) voor de bakbanaantjes; in Peru heten die platanos.

koken zonder zout boek

Klop eieren met melk, vanillesuiker en een halve theelepel kaneel los. Leg de sneetjes brood op een bord en schenk het eimengsel erover. Bak intussen in detoxen wat boter de schijfjes appel gedurende ten hoogste twee minuten; doe na een minuut de gewelde rozijnen erbij. Bak dan in een koekenpan de wentelteefjes in wat boter aan warmond twee zijden goudbruin en verdeel, zodra je de wentelteefjes omdraait appel/rozijnen erover. Voor ieder twee wentelteefjes speciaal! Portugese dakpannen werden ooit gevormd op vrouwendijen, zegt men. Ach, je moet de waarheid nooit in de weg laten staan van een goed verhaal. En een schone dij blijkt inderdaad een handig werkoppervlak bij het maken van het decadente broertje van de chapati: de chapati-tosti. Doe 200 gram bloem en een forse snuf zout in een kom. Kneed de bloem, terwijl je beetje bij beetje water toevoegt (liever te weinig dan te veel tot een stevige bal die niet meer aan je handen kleeft. Knijp een stukje deeg ter grootte van een forse walnoot van de bal, bestuif het met bloem, en kneed het op je dij uit tot een klein pannenkoekje, hoe dunner hoe beter.

Koken zonder zout - kookworkshop incl

Van 20 verzorgde jean-pierre bylard in buitenspoor de rubriek 'eenpitter met recepten die geschikt zijn om klaar te maken op dat ene pitje van de sportieve kampeerder. Toen droeg hij de pollepel over aan Henk Trimbach, die negen jaar lang steeds een column van ons blad vulde met een lekker en eenvoudig recept. In 2015 hebben meerdere auteurs het stokje overgenomen. Ik vond en vind wentelteefjes ligging nog haast lekkerder dan pannenkoeken! En wentelteefjes lukken altijd, terwijl pannenkoeken nog weleens verfomfaaid uit de pan komen (bij mij althans). In dit recept ga ik ervan uit dat de wentelteefjes speciaal als (lunch)maaltijd klaargemaakt worden. Maar het kan in kleinere hoeveelheid ook een heerlijke traktatie zijn voor kinderen of kleinkinderen. Voor 2 personen: - 4 sneetjes (oud) witbrood - 1 ei - (vloeibare) boter - 1 zakje vanillesuiker - 150 cl melk - wat kaneelpoeder - 2 appels, bijvoorbeeld elstar - een flinke hand rozijnen, laat de rozijnen even wellen. Was de appels en snijd in plakken. (Laat de schil eraan zitten en verwijder de pitten uit de schijven). Strooi een beetje kaneel op de appelschijven.

Koken zonder zout boek
Rated 4/5 based on 529 reviews
SHARE

koken zonder zout boek Curivo, Sat, May, 05, 2018

Te veel zout kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk, wat het risico op hart- en vaatziekten vergroot. Daarnaast kan teveel zout zorgen voor nierschade. Dat ik ooit een kookboek zou maken over kruiden en specerijen, stond dan ook al lang vast. Mijn compagnon, fotograaf Bart Nijs van Studio 38c, en ik riepen het al jaren.

koken zonder zout boek Ucomacer, Sat, May, 05, 2018

Ik dacht dat ik nooit meer echt van eten zou kunnen genieten. Iedereen heeft zout nodig maar in Nederland eten we te veel zout! Gemiddeld negen gram terwijl we maar én tot drie gram nodig hebben en artsen maximaal zes gram adviseren.

koken zonder zout boek Qivehu, Sat, May, 05, 2018

Spice wise zoutloos koken met kruiden- en specerijenmixen. Mijn leven veranderde als een donderslag bij heldere hemel toen ik een hartinfarct kreeg waarbij mijn hart onherstelbaar beschadigd raakte. Er kwam nog iets bij: ik mocht geen toegevoegd zout meer eten. Voedsel is niet alleen ruim 40 jaar mijn werk geweest; het is mijn passie en mijn leven.

Voeg een reactie

Jouw naam:


Commentaar:
Code van afbeelding: